Prikkertjes 4

Prikkertjes (4)
Er was eens............
........... een ondernemende zorgverlener te O. die op het dorpsvriendelijke idee kwam een zorgcentrum te bouwen. Maar dan wel in het Bichter Middengebied. Ruimte en toegankelijkheid gewaarborgd.
Helaas.
Het gemeentebestuur moest “nee” verkopen omdat het beleid in krimpregio’s voorschrijft dat er alleen nog maar gebouwd mag worden binnen de “rode contouren” (lees: bebouwde kom).

“Ja, maar”, sputterde daarnaast het schoolbestuur. “We kunnen in Nederland geschiedenis schrijven als we dat zorgcentrum koppelen aan onze wens voor een nieuwe basisschool. Dan krijgen we een heus IKC! Modern onderwijs in supervorm.”

Maar nogmaals: helaas. “Niet in het buitengebied.”
Alhoewel. Op zo’n moment komen ontsnappingsclausules van pas. Sporten mag wél in in het buitengebied. Hebben we nog nodig ook.
“Ja, maar wat winnen we daarmee?”
“Nou ja, eigenlijk niks. Maar als we kunnen aantonen dat school en sport elkaar nodig hebben, dat de samenwerking een onvervangbare meerwaarde biedt, dat school en sport gebruik zullen maken van elkaars accommodaties, en..., en..., dan... dan krijgen we de gemeenteraad ook wel mee. Unilocatie noemen we dat. Unilocatie op basis van vereiste synergie. Binnen de bebouwde kom is daarvoor geen ruimte. Leuk toch?” “Is dat alles?” “Oh, nee, maar dat vertel ik wel een andere keer”.

Kijk. De synergietruc. Dat is nou het fundament waarop het idee van de Unilocatie werd gebouwd. Sommigen noemen het drijfzand. Toetsing volgt nog.
Tot de volgende prik.

Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, lucht, gras, plant, wolk, buiten en natuur
Prikkertjes 3